Jäta vahele
Lauamäng Splendor - strateegiamäng kogu perele

Lauamäng Splendor - strateegiamäng kogu perele

Tekst: Heikko Kallaste

Oled sa kunagi mõelnud, milline nägi välja renessansiaegsete kaupmeeste elu?

Lauamängus "Splendor" on sul see võimalus, kuna siin kehastud sa justnimelt üheks neist, ostes vääriskivide kaevandusi, luues kaubateid ning asutades uusi ärisid. Olles oma tegemistes edukam kui teised võib juhtuda, et jääd silma mõnele kõrgetest aadlikest, kelle külaskäik toob sulle veel lisaks tuntust. Sinu naabrid pole aga lihtsate killast ning ega nemadki võitu taha käest anda. Seetõttu võib tekkida soov oma žetoone pokkerlikult näppude vahel keerutades anda mõista, et oled tegemas kohe mängukäiku oluliselt muutvat ostu, kuid naaber napsab selle sinu nina eest. Selline lauamäng see Splendor on – täis ootamatusi ja teineteise strateegia välja nuputamist.

Lauamäng Splendor

Nagu sa ilmselt juba aru said, siis võidab selle mängu mängija, kes saab enne teisi kokku vajaliku hulga tuntust. Selle saavutamiseks valivad mängijad 3x4 kaardiruudustikust erinevaid vääriskive tootvaid ehitisi ja tegevusi, et seeläbi teistest kiiremini soovitud punktisummani jõuda. Selleks on neil kasutada nii kristallid ise (žetoonid) kui ka välja ehitatud kaardid, mis annavad passiivseid/alles jäävaid ressursse. Mängu muudavad intrigeerivaks kõrged aadlikud, kes iga mäng on erinevas kombinatsioonis, segades mängijate eelistatud vääriskivide värvikombinatsioone, pannes nad seeläbi võistlema kindlate värvide nimel.

Strateegiamäng, kus igaüks saab valida enda silmis parima lähenemise

Selleks, et olla edukas, peavad mängijad kohe alguses valima aga strateegia – kas liikuda tasa ja targu ning sihtida kallimaid hooneid kogudes selleks kristalle või siis osta soodsad tootmishooned kiirelt ära, kuid leppida sellega, et nende pealt sa punkte ei saa. Nagu öeldud, siis jälgivad sinu tegemisi pealt aadlikud, kel kõigil huvi kindlaid kristalle tootvate mängijate vastu, kord hooned koos annavad nad soosikule hulga punkte ja seeläbi suurem tõenäosus mäng võita!

Ühe strateegiana lubab mäng mängijatel hooneid omale ära broneerida ning läbi selle kingib neile ka kuldse žetooni – olukorras, kus oled mitu käiku kristalle kogunud ja oled valmis kaua oodatud hoonet ostma juhtub tihtipeale see, et sinu naaber haarab hoone laualt deklareerides, et see on nüüd tema poolt broneeritud – kurivaim küll!

Lauamäng Splendor

Auhinnatud lauamäng, mida müüdud üle miljoni

Splendor sai aastal 2014 Spiel Des Jahres auhinna, mis lauamängude maailmas on võrreldav Oscariga ehk siis kõrgeim võimalik tunnustus. Seda on müüdud tänaseks üle miljoni mängu kogu maailmas ja ma usun, et ei liialda, kui väidan, et tegemist on modernsete lauamängude klassikaga, mis andis inspiratsiooni nii mõnelegi sellele järgnenud üliedukale mängule. Seda peetakse põhjusega üheks kõige algajasõbralikumaks lauamänguks, mida on lihtne uutele mängijatele selgitada ning milles iga mängija juba peale paari esimest korda tunneb, et on mängu mehaanika enese jaoks selgeks saanud.

Mäng sobib suurepäraselt lastega peredele toredaks aja koosveetmiseks kui ka neile, kes enda oskusi võistlevas formaadis proovile soovivad panna. Pealtnäha lihtne ja kergesti õpitav mäng sisaldab endas ka peale mitmekümnendat mängu veel neid “ahhaa, sellele ma pole kunagi nii mõelnud” hetki, mis võimaldab tekitada vilumust ja luua strateegiaid.

Sobib kogu perele ja on nauditav ka kahekesi mängides

Mäng sobib 10+ vanusele, kuid enda lauamängugrupi tagasiside põhjal võin öelda, et ka nooremad lapsed saavad selle kiirelt selgeks ja selle läbimängu keskmine pikkus (30 min) hoiab neid ka keskendumist kaotamast ja põnevusega mängu juures.

Mäng on mõeldud 2-4 mängijale ja kui mõne teise mängu puhul saab välja tuua kindla mängijate arvu, mille juures mäng parim on siis Splendori puhul on mäng vaatamata mängijate arvule alati põnev nuputamine, kuidas teiste mängijate ees edumaad saavutada.

Lauamäng Splendor

Splendori puhul ei saa jätta mainimata selle kvaliteetset toodangut, eriti pokkeri žetoonide-laadseid vääriskive sümboliseerivaid mänguosi. Nii nagu näiteks Pandemicu “viiruse” kuubikutega, nii on ka Splendori žetoonidega pea-et alati see efekt, kus mänguosi kas visuaalselt või käes hoides ei jõuta neid ära kiita.

Tegemist on kindlasti just SELLE ÜHE mänguga, mida need inimesed võiksid omale soetada, kes küsivad, et mis oleks see üks mäng, mida ma soovitaks muidu lauamängude võõrale inimesele – seda on lihtne õpetada, see on kergemat sorti sõltuvust ("Teeme ühe korra veel…") tekitav ning seda saab sõltumata seltskonna vanusest, varasemast lauamängudega kokkupuutest või muul juhul teistest huvidest/hobidest sõltumata julgelt lauale tuua ning põnev ajaviide on garanteeritud.

 

"Cities of splendor" lisa

Kõigile, kel Splendor juba olemas või kes peale esimest mängu juba selgeks saavad, et see neile meeldib siis on mängul ka üks igati väärikas lisa nimega “Cities of Splendor”. See lisa annab mängijatele lisaeesmärgid suurte linnade näol, kus enam ei piisa vaid kristalle tootvate hoonete kogumisest, nüüd on vaja mängijatel ka oma skoori kasvatada ning kavalalt hoonete ja punktide vahel laveerides jõuda enne teisi kuulsa linna turule! Suurtest linnadest aga ei puudu maagia ja erakordsed võimalused kauplemiseks, nii annab ka lisa võimaluse kindlate hoonete kogujatele saada erivõimeid ning teiste ees seeläbi konkurentsieelis saada. Cities of Splendor on must-have kõigile, kellel põhimäng kipub igal võimalusel lauale jõudma!

 Splendor laiend Cities of Splendor

 

"Splendor Marvel"

Marveli universumi austajatele on kindlasti meelepärane "Splendor Marvel" versioon.

Selles versioonis üritavad mängijad esimesena koguda igaviku kive, et saada enda valdusesse Infinity Gauntlet enne kui Thanos.

Lauamäng Splendor Marvel Edition

 Kui sina ei ole veel Splendoriga tutvust teinud, siis ära kõhkle ja proovi järele!

Eelmine Mida videokõne teel mängida?
Järgmine #VEEREMETASAKAALU

Viimane kommentaar

Kommentaar vajab administraatori kinnitust enne avalikustamist.

* Kohustuslik väli