Jäta vahele
Mida videokõne teel mängida?

Mida videokõne teel mängida?

Tekst: Johanna Uus

Soovid sõpradega lauamänge mängida, aga kohtumine pole võimalik?

Tutvustame lauamänge, mida saab edukalt mängida ka läbi videosilla ning jagame võimalusi digitaliseeritud lauamängude mängimiseks.

Suurem enamus meist on nüüdseks vägagi tuttavad sõprade ja lähedastega videokõne vahendusel suhtlemisega. Küsisime oma Instagrami konto jälgijatelt kui paljud neist on proovinud videokõne teel ka mänge mängida. Üle poole vastanutest ei olnud veel proovinud ning ei suutnud ära imestada, et ise selle peale ei olnud mõelnud.

Videokõne teel mängimine 

Milliseid mänge videokõne teel mängida saab?

Videokõne vahendusel mängimiseks sobivad väga erinevat tüüpi mängud. 

Kõige lihtsam on mängida selliseid mänge, mis eeldavad ainult ühe kaardipaki olemasolu ja omavahel rääkimist. 

 

"ÄSK" vestluskaardid pakuvad mugavat võimalust pere- või sõprade keskis arutelu tekitamiseks.

"Black Stories" sobib imeliselt videokõne kaudu mängimiseks. Mängimiseks peab vaid ühel mängijatest olema mängust füüsiline koopia, teistel mängijatel ei ole vaja midagi peale oma mõistuse. Mängija, kelle käes on kaardid, valib neist ühe ja loeb sellelt kõigile ette situatsiooni (ja kaardipöördelt endamisi loo tagamaa). Teised mängijad hakkavad temalt küsima “kas” küsimusi ja püüavad nii jälile jõuda, mis lugu selle situatsioonini viis. 

"Black Stories" on ülipopulaarne ja pole ka ime, sest lihtsamat ja samas ka põnevat mängu annab otsida! 

Lisaks "Black Stories" põhiversioonile on saadaval ka "Black Stories Shit Happens" ning "Black Stories Real Crime""Black Stories Funny Death" ning lastele mõeldud "Black Stories Junior: School Stories". (Mängud on eestikeelsed)

"Black Stories" mängimist saab näha Marimelli live videost, mille leiad siit (alates 18:14 alustavad mänguga).

Black Stories videokõne

 

Hõlpsalt muganduvad digitaalseks mängimiseks sõnaseletus- ja trivia mängud.

"Ainult Üks" pakub rohkelt meelelahutust! Videosilla teel mängimiseks peab ühel mängijatest olema mäng füüsilisel kujul olemas, teistel mängijatel on vaja vaid paberit ja pliiatsit.

Selles koostöö sõnamängus töötavad kõik koos selle nimel, et arvaja suudaks õige sõna ära arvata. Iga mängija kirjutab oma tahvlile vihjesõna. Oma vihjesõnaga tasub originaalne olla, sest korduvad vihjet eemaldatakse mängust. Seega püüa nuputada, millise sõna sinu mängukaaslased vihjeks kirjutada võivad ja ürita neist eristuda. Arvaja näeb alles jäänud vihjesõnu ning pakub, mis sõnale vihjatakse.

Lauamäng Ainult Üks videokõne

 

Sõnamängudest tuleb mainida muidugi ka "Aliast" oma mitmete versioonidega.

Trivia ehk teadmiste põhiste küsimuste mängudest on siinmail üks laialt levinumaid kindlasti "Eesti mäng". Miks mitte tuua oma digikoosviibimisse sisse lõbus meelelahutus ja samaaegselt ka teadmisi avardada.

Kui inglise keel ei ole takistuseks (piisab täitsa kui mängija, kelle käes mäng on, oskab inglise keelt), siis väga muhe mäng, mis sobib hästi ka seltskonda, kus kõik üksteist veel hästi ei tunne, on "Herd Mentality". Teistel mängijatel on vaja paberit ja pliiatsit.

Mängus vastate te küsimustele ja püüate oma vastuse valida sellise, mis sinu arvates ühtib teiste mängijate arvamusega. Ehk püüate sulanduda karja ja mitte jääda üksi teistest eristuma.

Näiteks küsimusele “Mis on parim soe jook?” kirjutavad kõik mängijad salamisi oma vastuse, mõeldes vastuseks, mida nad arvavad, et kõik teised vastavad. Parim mängida 4-8 mängijada, aga sobib ka tunduvalt suuremale seltskonnale.

Lauamäng Herd Mentality

Kui kõikidel mängijatel on kodus "TEAM3" mäng, siis saab ka seda lõbusat tiimitööd arendavat mängu läbi veebi mängida.

Mängijad peavad tegema koostööd, et ehitada 3D kujundeid kasutades võimalikult kiiresti kaardil kujutatud ehitis. Mängijatel on kolm rolli: mängija, kes teab, mida on vaja ehitada, aga ei saa mitte midagi rääkida. Mängija, kes ehitab silmad kinni. Ja kandev roll on nende vahelülil, kes peab väga hästi mõistma esimese mängija kehakeelt ja juhendama pimedat ehitajat.

"TEAM3" on saadaval kahes erinevas versioonis: roheline ja roosa. Neil versioonidel on erinevad projektikaardid ja erinev minilaiend (Meelte liitmine või Dimensioonipinge).

Lauamäng seltskonnamäng TEAM3

Kui kõigil mängijatel on kodus olemas oma täringukomplekt, siis kõige tuntuma täringumängu, vana-hea "Yatzy", mängimine on käkitegu. Internetiavarustes leidub prinditavaid punktitabeleid, mida kasutada. Kel täringuid pole või printida ei taha, leiab "Yatzy" siit.

Ka teisi roll&write (veereta ja kirjuta) mänge on videokõne teel väga lihtne mängida.

Paljud lemmikud lauamängud on jõudnud ka digitaalsele kujule

Armastatud spioonimäng, "Codenames", kus mängijad jagavad omavahel krüptilisi vihjeid, et arvata ära oma mängulaual olevad sõnad ilma salamõrvari küüsi sattumata. Mängijad jagunevad kahte võistkonda, kus kapten jagab oma tiimile vihjeid - üks sõna ja number (mitu selle sõnaga seonduvat sõna on laual). Kui sinu meeskonnal on laual sõnade seas “tuli”, “pirn”, “päike”, siis on heaks vihjeks oleks näiteks “valgus 3”. 

Codenamesi sarjas on saadaval ka kahe mängija versioon "Codenames Duet".

Internetis on "Codenames" ja "Codenames Duet" võimalik mängida siin: https://codenames.game/

NB! Veebileht ise on inglise keelne, aga room'i (mängutoa) loomise järel saab mängu sõnadeks valida ka eesti keele!

Lauamäng Codenames Online

 

Veebis saab mängida ka maailmakuulsat lauamängu klassikat "Catan". Mängijad hangivad ressursse, et arendada oma tsivilisatsiooni ja koguda mängu võitmiseks võidupunkte.

Avasta Catan digitaalsel kujul siin!

Digitaalselt lauamängu mängimise võimalused

Kui veebis mängimine huvi pakub, siis on sinu rõõmuks olemas mitmeid erinevaid platvorme, kus lauamänge digitaalsel kujul mängida:

Boardgamearena

Tabletopia(Herd Mentality, Wingspan, Brass, Port Royal, Everdell ja palju muud)

Steam ("Takenoko", "Terraforming Mars", "Scythe" jne)

Tabletop Simulator

Roll20 (Dungeons&Dragons)

Cards Against Humanity soolomäng

Nintendo Switch (Näiteks Wingspan ja olemas ka klassikalised mängu nagu male)

Ühendades digitaalse lauamängu ja videokõne (olgu selleks siis Discord, Zoom, Google meet või mis iganes teie seltskonnale paremini sobib) saad sõprade ja tuttavatega väga edukalt meeleolukaid mänguõhtuid korraldada.

Discord on Brain Gamesi tiimi mängusõprade jaoks olnud seni mugavaim suhtluskanal, mida mängude platvormide kõrvale kaasata ja lemmikuks platvormiks Boardgamearena.

Loomulikult on nendes digilahendustes võimalus ka üksi mängida või leida uusi mängukaaslasi.

Kas sina oled juba videokõne teel lähedastega mänge mänginud?

Et mängude videokõne teel mängimise võimalus jõuaks ka nendeni, kes pole veel sellist meelelahutust enda jaoks avastanud, tee oma järgmisest virtuaalsest mänguelamusest pilt või video ning jaga seda sotsiaalmeedias.

Instagramis tagi  postituses või story-s meid (@braingames_ee), et saaksime ka omalt poolt edasi jagada.

Lauamängud videokõne teel online

Eelmine Kogumiskaartide mängud - Mis need on?
Järgmine Lauamäng Splendor - strateegiamäng kogu perele

Viimane kommentaar

Kommentaar vajab administraatori kinnitust enne avalikustamist.

* Kohustuslik väli