Jäta vahele
Head kingid ei pea olema suured - kingiideed alla 20€

Head kingid ei pea olema suured - kingiideed alla 20€

Head lauamängud ei pea alati kallid olema. Järgnevalt tutvustame taskukohaseid mänge, aga ikka sama häid, mida kingikotti pakkida.

EXIT seeria

Põgenemistoad on endiselt väga populaarsed. Kui kingisaaja on põgenemistubade fänn ja talle meeldivad müsteeriumid, siis võib olla parimaks kingiks EXITsarja mäng. Mäng on sarnane põgenemistoale, aga mängimiseks ei pea sõitma teise linna või broneerima aega, vaid saad pusida oma kodus. Mängus peavad mängijad tegema koostööd: kasutama loovust, murdma koode, koguma esemeid ning lahendama mõistatusi, et oma vabadus samm-sammult välja teenida. Mitmed mõistatused ning suur müsteerium mahub ühte väikesesse karpi ja seda on võimalik soetada alla 20€. 

Põgene üksi või tee teiste mängijatega koostööd. Iga EXIT mängu alguses olete lukustatud väljamõeldud ruumi või hoopis kuhugi lõksu jäänud. Mängus tuleb piiratud aja jooksul vastavast paigast põgeneda ning ühe mõistatuse lahendus viib järgmise mõistatuseni kuni juhtum on lahendatud. Kui peaks juhtuma, et kiilute kinni ja ei õnnestu mõistatust edasi lahendada, on võimalik abi saada vihjekaartidest, mis jagunevad kolmeks: esimesest leiad väikese vihje, teisest veidi täpsemad ning kolmas ütleb sulle vastuse. Seega on mängijatel alati võimalus ise teha mäng kergemaks või raskemaks vastavalt sellele, mitut vihjekaarti kasutatakse. 

Selleks, et teha mängu veelgi realistlikumaks, tuleb mängu jooksul märgistada ka näiteks erinevaid mänguosi, neid voltida või üldse katki rebida. Brain Gamesi valikust leiab EXIT seeria mänge erinevate raskusastmetega. Meie kõige uuem, aga raskuselt kõige kergem, on Kummituslik lõbusõit. Oled kummituslikul lõbusõidul, kuid järsku sõit peatub ja jääd kinni - mis edasi? Kaasreisijatega tuleb võimalikult kiiresti hakata koostööd tegema, et sellest õudusest pääseda. Veel on sul võimalik põgeneda Mahajäetud metsamajast, Salajasest laborist, Vaarao hauakambrist või kehastuda detektiiviks ning lahendada mõrv Surnud mees Idaekspressis.

Kuid see pole veel kõik, sest mängu on 2017. aastal tunnustatud Kennerspiel des Jahres aasta eksperdi mängu auhinnaga.

EXIT: Mahajäetud metsamaja
EXIT: Vaarao hauakamber
EXIT: Surnud mees idaekspressis

Karakum

Karakum on alles sellel aastal tulnud meie valikusse, kuid sellest on saanud paljude lemmikmäng. See on lausa nii hea, et esimene trükk müüdi kiiresti läbi ning tänu sellele ei olnud mängu mitu kuud saadaval. Aga Karakum on riiulitel tagasi ning see on kiire ja lõbus lihtsate käikudega kaardimäng, mida saavad nautida kõik pereliikmed. Karakum on küll kaardimäng, kuid üks strateegilisemaid. Mängu eesmärk on luua kõige väärtuslikum karavan, et ületada Karakumi kõrb. Oma käigu ajal on sul valida kahe tegevuse vahel: võtad kaks ressurssi või ostad turult ühe kaameli. Pärast kaameli ostmist saad selle oma karavanile lisada ainult siis, kui sellel on eelmisega sama väärtus või värv. Mäng saab läbi kohe, kui kaamelikaartide pakk saab otsa ning seejärel loetakse kokku oma karavani väärtus. 

Kui peaks tooma välja sarnaseid mänge, siis Karakum on sarnaseim Ticket to Ride“ mänguga, mis on justkui kaardiversioon sellest. Seega osta Kalevi Karakumi kommide karp kõrvale ja asu Karakumimängima!

Karakum
Karakum

Zing-a-Zam

Noored võlurid üle kogu maailma on tulnud osalema suurimal võlukunsti võistlusel - Võlurite turniiril. Kas oled valmis lahendama võlukunsti ülesandeid? Kaardimäng, mis on mõeldud pere pisematele, aga on tore ka täiskasvanutele. Sinu käes on kaardid, mida sa ise ei näe, vaid näed hoopis teiste kaarte. Sinu ülesandeks on maha käia kaart ning seejärel kasutada kaardil olevat loitsu - peegeldamise loits, tardumise loits, pimeduse loits jne. Igal kaardil on oma loits ja ükskõik, millise kaardi käimiseks valid, on see üllatus, sest sa ju ei näe oma kaarte. Aga loitsud on võimsad ja võimaldavad sul näiteks teiselt kaarte näpata, oma kaarte piiluda, sundida teistel käike vahele jätma, punkte loovutada ja muid trikke korraldada. Pane oma võluvõimed valmis ja asu loitsuma.

Zing-a-Zam
Zing-a-Zam

Mimic Octopus

Oskad sa toime tulla igas olukorras? Suudad sa teisi segadusse ajada? Mimic Octopus on lõbus seltskonnamäng, kus mängijad peavad loominguliselt vestlema kaartidel näidatud teemadel (nt: Oled uhke oma keeleoskuse üle, eriti meeldib sulle kasutada keerulisi sõnu või Osaled naljakate nägude konkursil). Kaasmängijatega juttu rääkides on sinu ülesandeks mõista, kes on su paariline või oled hoopis miimik-kaheksajalg, kellel polegi paarilist. Veelgi põnevamaks teeb mängu see, kas suudad kaheksajalana niivõrd usutavalt teeselda, et teised arvaksid, et kuulud nende hulka. Mimic Octopus on absurdne vestlusmäng, millel on kolm versiooni: Mimic Octopus Original, mis on kõige leebem; Mimic Octopus Cringe, mis on eriti absurdne ning Mimic Octopus Flirt, mis on mõeldud eriti julgetele ning vürtsitatud dirty joke-idega.

Mimic Octopus
Mimic Octopus
Mimic Octopus

Clever

Kui otsid mängu, mis sisaldaks kindlasti täringut, siis Cleveris on neid lausa kuus tükki. Clever on uutmoodi “veereta&kirjuta” tüüpi mäng, mis on pälvinud palju kiidusõnu selle lihtsuse aga samas ka strateegilisuse kohta. Mäng koosneb kahest komponendist, täringutest ja mängulehest, millel hakatakse punkte koguma. Oma käigu ajal on sul kolm veeretust. Iga veeretuse ajal pead kasutama ühte täringut, märkides selle õiget värvi ruudustiku mängulehel. Kui mängid targasti, on sul võimalus tekitada mängulehel ahelreaktsioone, mis toovad sulle veelgi rohkem punkte ja viivad võidule lähemale. Siin mängus on veel üks aga… Täringuid, mida sa ei kasuta oma käigukorra ajal, saavad kasutada vastased. See teeb mängu palju põnevamaks. Seega, isegi kui sinu kord ei ole, saad sa täringut kasutada. Mäng on väga kaasahaarav, sest iga kord on võimalus mängida täiesti erineva taktikaga, samas aina rohkem hakates ette nägema ahelreaktsioone ja luues üha pikemaid kombinatsioone. Lisaks ei tea sa kunagi, millised numbrid veeretades tulevad.

Clever
Clever

The Crew

Halloo, kosmos! „The Crew“ mängus hakkate koos kaasmängijatega lahendama erinevaid kosmosemissioone. Tegemist on koostöise kaardimänguga ehk ühtse tiimina kaotate või võidate vaid siis, kui iga liige on edukas. Selleks on vaja teineteist aidata. Mäng koosneb 50 erinevast missioonist ja igaüks neist on ainulaadse eesmärgiga. Mäng on piisavalt pikk, et tervet kosmoseseiklust ühe korraga ei jõua ära mängida. Seega jagub esmast mängurõõmu lausa mitmeks korraks. The Crew on lõbus tihivõtmise koostöömäng kogu perele. Igas voorus käivad mängijad ühe kaardi ning tihi võtab endale mängija, kellel on kõige kõrgema väärtusega kaart õigest mastist.

The Crew
The Crew

Bohnanza

Järgmine väikses karbis ning taskukohase hinnaga mäng on Bohnanza, mis sobib hästi nii pere kui ka sõprade seltsi. Eriti sobib mäng neile, kellele meeldib kaubelda ja rääkida. Bohnanza on kaardimäng, kus mängijad kehastuvad oakasvatajateks. Mängu eesmärk on kasvatada võimalikult palju ube, koristada saaki ning kaubelda teistega, et oma kasvandust veelgi rikkalikumaks teha. Selles klassikalises strateegiamängus saad oma käigu ajal külvata ube ja saaki koristada, et punkte teenida, aga ka teiste mängijatega diile teha. Pärast saagi külvamist ja kasvatamist saab saagi ära koristada, mille eest teenitakse münte. Need on hiljem võidupunktid. Võidab mängija, kellel on kõige rohkem punkte ning tema kroonitakse parimaks ubade kasvatajaks.

Bohnanza
Bohnanza

„6. võtab!

Lisaks on alati hea valik kaardimängudest „6. võtab!“. See on mängijatele, kes tahavad natuke lihtsamat mängu, kus reeglite seletamine võtab vaid paar minutit. Mäng on eriti hea selle poolest, et seda saab mängida nii kahekesi kui ka lausa kümneses seltskonnas ning mõlema variandi puhul on mäng suurepärane. Hea ja mõnus numbritega kaardimäng, kus sinu ülesandeks on panna kaart ritta nii, et see ei jääks kuuendaks. Nagu mängu nimigi ütleb, võtab kuues - kes paneb kuuenda kaardi rivvi, võtab eelneva rivi üles endale miinuspunktideks. Pead tegutsema nii, et võtaksid mängu jooksul üles võimalikult vähe kaarte ja lõpetaksid võimalikult väikese miinuspunktide arvuga.

6. võtab!
6. võtab!
Eelmine Kingiideed lastele
Järgmine Mis on Sinu süsimust lugu? - HÄÄLETUS

Viimane kommentaar

Kommentaar vajab administraatori kinnitust enne avalikustamist.

* Kohustuslik väli