Jäta vahele
Lihavõttemängud

Lihavõttemängud

Tekst: Janus Pinka

Fotod: Enelin Pedak

Janus soovitab lauamänge

Lihavõtted on tulemas! See, et sel kevadel on eriolukord ja kodust välja ei saa, ei tähenda seda, et pühadeaega ei saa toredalt mööda saata. Üks suurepärane võimalus on näiteks lauamängud, milles on kevade hõngu ja samas aitavad meil mõnusalt veeta aega koduseinte vahel. Vaatasime ka enda valiku üle ja siin on mõned meie lemmikud. Lähema ülevaate neist annab meie meeskonnaliige Janus.


Janus töötab lauamängupoes, korraldab vabatahtlikuna lauamänguõhtuid ning üritab jõuda kõikvõimalikele teistele lauamänguõhtutele ja kui selle kõige kõrvalt aega üle jääb, siis mängib kodus sõpradega või lausa üksi. Võib vist öelda, et talle meeldivad lauamängud! :)

Bunny Kingdom

Mängijate arv: 2-4
Mängu kestus: 40-60 min

Mis selles imelist on: Kiire ja tore strateegiamäng, mida on kerge õpetada ja enda käiku ei pea ootama.

Lauamäng Bunny KingdomMängusisu: On aeg oma (lihavõtte)jänkudele võimas kuningriik luua. Mängijad saavad endale pihutäie kaarte, võtavad neist kaks endale ja annavad ülejäänud ringis edasi. Samal ajal saavad nad eelmiselt mängijalt uue kaardikäe ja kordavad protsessi. Sedaviisi vaikselt maaalasid, ressursse, linnu või salaplaane kogudes tuleb luua kõige uhkem kuningriik. Voorude vahel annavad kõrvuti sattunud jänkud mängijatele punkte selle eest, kui palju ressursse ja linnu on nad kokku suutnud ajada. Mängu lõpus selgub see, mis salaplaane on mängijad valinud ja punktiseis võib teha kannapöörde.

Isiklik kogemus: Üks minu vaieldamatuid lemmikuid. Sageli ei ole aega nelja tunni pikkuseks mänguks või lihtsalt tahaks midagi nunnut mängulaual vaadata. Ja isegi kui lauda istub mõni lauamänguvõõras sõber, siis reeglid saab umbes kümne minutiga selgeks ja saab mängima asuda. Samas pakub see ka hasarti ka väga kogenud mängijatele. Mainimisväärne on ka asjaolu, et mängu on võimalik võita väga mitmel erineval moel. Pole just väga palju mänge, kus saab igakord võtta täiesti teistsuguse strateegia ja ikkagi olla võitja.

https://www.brain-games.ee/et/a/bunny-kingdom

Wingspan

Mängijate arv: 1-5
Mängu kestus: 40-70 min

Mis selles imelist on: Hästi sõbralik mäng, kus saad endale faktiliselt korrektse linnuparve kokku panna. Kuigi mäng ei ole koostöömäng, siis sageli vastasmängijad aitavad sind palju enam kui takistavad. 

Lauamäng Wingspan

Mängusisu: Mängijad on linnuentusiastid - teadlased, ornitoloogid, linnuvaatlejad ja - kogujad. Eesmärgiks on saada endale looduskaitseala, kus elavad kõige paremad linnud. Mängu käigus kogutakse endale erinevaid linde, meelitades neid sobiva elukoha ja toiduga. Linnud annavad meile kõiksuguseid värvilisi (lihavõtte)mune ja igasugu erivõimeid. On suured linnud, kes söövad teisi linnukesi ja linnud, kes teevad üht või teist mängu osa mängija jaoks paremaks. Mõni lind satub meie loodusalasse ka vaid seetõttu, et ta on vajalik ülesande kaardi jaoks või ta on lihtsalt ilus.

Isiklik kogemus: Mäng, mida olen vaid mõned korrad mänginud, aga vaieldamatult olen alati nõus veel mängima. Oma mängulaua loomine on minu hinnangul alati tore ja lahe mehaanika. Ikka on ju hea valida, mis linnud ja kuidas mind võidule aitavad. Mängus on roll õnnel, aga see on pigem teisejärguline ja ka halva õnne korral on võimalik ühtteist korda saata. Vaieldamatult on tegemist ilusa ja laheda mänguga, mille täringute veeretamiseks loodud linnumajake püüab juba kaugelt pilku enne kui linnud ja ja kõik muu sind lähedalt eemale ei lase.

https://www.brain-games.ee/et/a/wingspan

Everdell

Mängijate arv: 1-4
Mängu kestus: 40-80 min

Mis selles imelist on: 3D puu keset mängulauda, mille ümber sibavad väikesed ja üliarmsad metsaloomad. Mängukaardid on kaunistatud metsaloomakestega, kes elavad majades ja täidavad justkui inimühiskonna rolle.

Lauamäng Everdell

Mängusisu: Lõpuks on kevad! Loomakesed ärkavad pikast talveunest. Kes suudab endale parima küla kokku ehitada ja kõige huvitavamad loomakesed kokku kutsuda? Erinevad loomakesed jooksevad ümber metsa ringi kogudes ehitusmaterjali ja marju. Ruum on piiratud ja tuleb teha raskeid valikuid. Kas ehitada kaevandus, et saada lisaressurssi või teater, et võimalikult palju punkte koguda? Kui loomale sobiv maja maja ehitatud, tuleb ta ilma lisatasuta külasse. Aga samas lisakäik maja ehituseks võib tähendada, et keegi teine napsab looma ära. Küla kasvades tekib erivõimeid aina juurde ja sügiseks on koos juba päris uhke küla ja saab taas talveunne minna.

Isiklik kogemus: Vaieldamatult üks paremaid mänge, mida ma tean. Jällegi on suur tugevus sellel, et saad ise valida, mis ja kuidas sulle punkte annab. Võin ehitada impeeriumi ümber puidu kogumise ja sellest ehitamise, aga võin ka üritada natuke kõike teha. Olen seda mängu mänginud enam kordi kui suudan kokku lugeda. Ja kuigi ta pole reeglite poolest kõige kergem, siis kui mäng üles seada, tahavad kõik mängida, sest ta näeb imeilus välja. Ja siis iga mängukord saab avastada aina uusi ja teistsuguseid kombinatsioone, millega punkte koguda. 

https://www.brain-games.ee/et/a/everdell

 

Lauamäng Everdell

Eelmine Lauamängud - Mõnus ajaviide!

Viimane kommentaar

Kommentaar vajab administraatori kinnitust enne avalikustamist.

* Kohustuslik väli