Jäta vahele

Lauamängude mõju tervisele

Kõik need lauamängud, mis su tagatoa kapi otsas tolmu koguvad, võivad aidata su mõistust teravdada ning seda tervena hoida. Lauamängud on mõeldud meelelahutuseks ning inimeste kokku kutsumiseks, kuid need võivad pakkuda midagi enamat kui lihtsalt toredat ajaviidet. On teada, et lauamängud mõjuvad vaimsele tervisele hästi olenemata vanusest. Kui see tuleb sulle uudisena, siis siin on kümme parimat kasu, mida lauamängud võivad pakkuda!

  • Lõbutse ja tunne ennast hästi: Üks suurim lauamängudega kaasaskäiv nähtus on naermine. Naer teadupärast suurendab endrofiinide teket. Need on kemikaalid, mis loovad heaolutunde. Lisaks veel aitab lähedastega naermine suurendada empaatiavõimet ning ka omavahelist usaldust.

  • Aeg perega: Kogu perega laua taha istumine ilma erinevate segavate faktoriteta võib tunduda tänapäeval pea võimatuna, sest kõigi kiired elutempod muudavad ühise aja leidmise keeruliseks. Pere või sõpradega koos mängude mängimine on ideaalne viis kuidas aega veeta. Eriti vahva on tuua lauamängud välja peale suurt sööki, siis kui keegi niikuinii ennast väga liigutada ei taha!

  • Mälutreening: Lubades lastel mängida lauamänge, annate neile võimaluse arendada oma õpioskuseid ning võimet erinevaid probleeme lahendada. Ajuosad, mis vastutavad keerukate mõtete ning mälu tekkele saavad mängides erilist kasu ning see tuleb kasuks igas vanuses inimestele.

  • Vaimse tervise toetamine: Lauamängud aitavad vaimu teravana hoida. Selle tulemusel väheneb ka oht erinevate vaimsete haiguste tekkeks. Mõttetegevuse elavdamine aitab aju treenida ning muuta seda tugevamaks. Tugevamal ajul on väiksem tõenäosus oma jõudu kaotada.

  • Vererõhk: Naermisega võib kaasa aidata vererõhu langetamisele. Endorfiinide tootmine lõdvestab lihaseid ning parandab vereringet, mis omakorda langetab vererõhku. Kõrge vererõhk on ju teadupärast seotud südame ja veresoonkonnahaigustega.

  • Kus on mu autovõtmed?: Lauamängud aitavad treenida aju ka sellliselt, et sul on lihtsam leida üles asju, mis sa oled kuskile ära paigutanud. Toronto ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, kus hinnati kahe erineva grupi võimeid leida üles kaotatud asju. Tulemused näitasid, et need inimesed, kes tihedamini lauamänge ja arvutimänge mängisid, suutsid kiiremini leida üles kaotatud esemed.

  • Stressimaandus: Suure töö- või koolipinge ajal tuleb alati kasuks, kui saab mõtteid korra mujale viia. Lauamängud on selleks suurepärane viis andes võimaluse hetkeks lõõgastuda.

  • Tugevam immuunsüsteem: Uuringud on näidanud, et negatiivsus, depressioon ja stress vähendavad keha võimet erinevate haiguste vastu võidelda. Positiivsed mõtted ja tunded, nagu need, mis saadakse lauamänge mängides, aitavad elavdada teatud kemikaalide tootmist, mis vähendavad stressi ning suurendavad immuunsüsteemi võimet keha kaitsta.

  • Laste areng:  Lauamängudel on oluline roll laste arengul. Need aitavad arendada loogilist mõtlemist, väitlusoskusi, kriitilist mõtlemist ning ka ruumilist mõtlemist. Erinevate lauamängude mängimine võib aidata ka suhtlusoskust arendada ning pikendada tähelepanuvõimet.

  • Teraapiine kasu: Mitmed lauamängud vajavad häid motoorseid oskusi oma väikeste nuppude ja paigutuskohtadega. Need liigutused nõuavad head koordinatsiooni. Regulaarne harjutamine aitab neid oskusi arendada, mis on oluline lastele, inimestele kellel on vaimne või füüsiline puue, vanuritele ning ka neile, kes taastuvad õnnetustest. Lauamängud on abiks erivajadustega koolilastele, et arendada nende lihaste ja närvide toimimist, ning samuti ka taastusravis. Head mängimist!

Eelmine Lauamängud - Mõnus ajaviide!

Viimane kommentaar

Kommentaar vajab administraatori kinnitust enne avalikustamist.

* Kohustuslik väli