Jäta vahele
Lauamängu soovitused

Lauamängu soovitused

E-smaspäeva pakkumised võtavad silme eest kirjuks ja valiku tegemine on tihti raske.

Valiku tegemisel on abiks Mutukamoosi blogija Eveli - lapsevanem ja lauamängusõber.

Noppisime sel puhul Brain Gamesi poest välja mängud, mida oleme oma lauamängu sõpruskonnas heaks kiitnud või mis endale on silma jäänud, et võiks tulevikus proovida. Soovituste valikus on sobilikke mänge nii lastega mängimiseks kui ka juba tõsisematele lauamängusõpradele. 

Kirjutasin iga mängu taha ka rahvusvahelise lauamängusõprade kogukonna hinde antud mängule (BGG ##). Hinded on 10 palli skaalal. BoardGameGeek lehel leiad iga mängu kohta pikema arvustuse ja vajadusel ka kadumaläinud reeglitele koopiaid. Kui eestikeelne reegliraamat on kaotsis, küsi otsitavate reeglite faili Brain Gamesist.

Alustajate lemmikud

Alustame lihtsamast - kui te alles avastate lauamängumaailma, siis on mõned klassikud, mis on kindla peale minek. Need on mängud, mille reeglid on lihtsad ja meie kogemusel lähevad alustajate seltskonnas hästi peale. 

 

Carcassonne (BGG 7,4) oli meie laste esimene strateegiamäng. Lihtsustatud reeglitega sobib see juba alates 6. eluaastast, samas pakub põnevust ka täiskasvanutele. Carcassonnel on ka palju laiendeid, millega mängu mitmekülgsust tuua. 

Lauamäng Carcassonne
  

Teine hea kindla peale minek ja ka kooliealistele lastele sobilik mäng on Ticket to Ride, millel on mitmeid erinevaid versioone. Väga populaarne on Euroopa kaardiga väljalase (BBG 7,5). Geograafiliste piirkondade valik on siin lai, vali aga endale meeldiv välja. Siiski tuleb arvestada, et igas mängus on reeglid veidi erinevad ja sellest tulenevalt ka mängudünaamika.

Kui soov kiireks mänguelamuseks, siis Ticket to Ride New York (BBG 7,0) versioon pakub võimaluse 15-minutiliseks mänguks ja rongide asemel sukeldute taksode maailma.

Lauamäng Ticket to ride 

The Quacks of Quedlinburg (BGG 7,8) ei ole veel klassika, kuid siiski sobilik ka lastega mängimiseks. Soovituslik vanus on küll 10+, kuid meil mängivad lapsed alates 7a. Laste seltskondades ongi see mäng eriti populaarne olnud, ilmselt aitab kaasa ka nõia- ja võlujoogi temaatika. 

Mängul on ka eestikeelne versioon Kvedlinburgi Soolapuhujad!

Selleks, et saaks mängida 5 inimesega, soetasime mängulaiendi

Lauamäng Kvedlinburgi soolapuhujad. quacks of quedlinburg 

Stone Age (BGG 7,6)  -  üpriski klassikaline worker placement strateegiamäng. Kaardil on erinevad tegevused, mida saad tegema minna ja seeläbi ressursse koguda. Lihtsasti arusaadav ja põnev. Siin on paar mehhaanikat, mis lisavad põnevust kui tekivad punktide saamisel kombineerimise võimalused. Lastega mängides võib kaardid välja jätta ja siis on mängitav juba alla 10a lastega. Üldse saab paljusid mänge mängida lihtsustatud reeglitega ja nii muutuvad nad sobilikuks ka nooremate lastega mängimiseks.

Lauamäng Stone Age

Ka Azul on kergesti õpitav ja kiire ülesseadmisega lauamäng, mis siiski pakub iga mängukorraga uudsust. Olukord muutub iga käiguga ja on vaja kohaneda, samas on lõppeesmärk teada. Azulil on ka erinevaid versioone, nt Azul Stained Glass of Sintra (BBG 7,4) on seni meie setskonnale enim peale läinud. Saadaval on ka paljude lemmik Azul Summer Pavilion (BGG 7,8).

Lauamäng Azul

Pyramid Pengqueen (BGG 6,9) on meil laste suur lemmik. Üks mängija on muumia ja näeb ühte poolt mängulauast, teised on aardekütid teisel pool mängulauda. Muumia ei näe, kus asuvad aardekütid, kuid tema eesmärk on nad kinni püüda. Mäng pakub omajagu adrenaliini - kas ta saab mu kätte või ei? Kerge hirm ja salapära on see, mis mängu köitvaks teeb.

 Lauamäng Pyramid of Pengqueen

Veidi keerulisemad strateegiamängud

Siin on mängud, mille reeglitel on rohkem tahke ja seetõttu vaja rohkem meeles pidada. Samas ei ole nad üleliia keerulised kui kord rütmile pihta saada.

Tiivulised või inglisekeelne versioon Wingspan on uus tõusev täht lauamängumaailmas. BoardGameGeeks hinne on 8,1 ja peremängude topis on ta esimesel kohal. Kui ma esimest korda seda mängisin, ei saanud ma fenomenist aru. Kuid iga järgmise mänguga läheb see aina paremaks ja nüüd on see mu lemmikute hulka jõudnud. Tavaliselt on nii, et kui mäng on ühtlasi hariv, siis ta ei ole nii põnev. Siin seda muret ei ole, strateegia, mida aretama peab, on iga kord erinev. Me ootame pikisilmi eestikeelset mänguversiooni, et saaks ka lastega mängida (kaartidel on palju teksti ja keelt oskamata on raske mängida). 

Lauamämng Wingspan. Tiivulised

7Wonders (BGG 7,7) - strateegiamängudest üks väheseid, mida saab ka seitsmekesi mängida. Reeglid on lihtsad, ülespanek kiire ja põnevust jagub ka mängijate arvust olenemata. 

Lauamäng 7 wonders 

Galaxy Trucker (BGG 7,4) - Kosmoselaeva ehitamine ja pärast selle kasutamine kosmoselennul, mille käigus sind rünnatakse. Sobib ka lastele, eriti kuna kosmose teema on neile  meelepärane, kuid sobib ainult siis kui suudad leppida sellega, et sinu kätetöö võib lahingute käigus ära laguneda. 

Lauamäng Galaxy Trucker

Kogenenud mängijatele

Brass Birmingham - BGG maailma top 3. Tegevuspaigaks on industiaalrevolutsiooniaegne Inglismaa, kus ehitad oma tööstusimpeeriumit. Reeglite osas on mäng keerulisem ja sobilik juba kogenenud strateegiamänguritele. 

Lauamäng Brass 

Ja nüüd mängud kategooriast “seda tahaks proovida”. 

 

Lauamäng Grimm Forest
Grimm Forest (BGG 7,1) - muinasjutu teema ja saaks ka lastega proovida. Soetasime ise just sel eesmärgil, kuid praegu veel ei ole jõudnud katsetada. Mäng on lihtne ja võiks hinnangute järgi ka kiiresti kulgeda. Teemaks on ressursside kogumine, kaklusi selle pärast tuleb ka. Mängu käigus tulevad ette ka takistused, nt muinasjutukoletised loobivad kaikaid kodaratesse.

 

Põgenemistoa analoogial põhinevad EXiT mängud tunduvad põnevad, mida tahaks ühel hetkel proovida. Eesti keeles on hetkel üks  - Mahajäetud metsamaja - kuid ingliskeelseid versioone on Brain Games poes veel ja veel. 

Lauamäng Põgenemistoa mäng Põgenemistuba EXIT 

 

Lauamäng Timeline
Timeline (BGG 6,46) - see mäng tundub huvitav just koolilastele harival eesmärgil. Samas on huvitav ka enda teadmisi kontrollida. Mängus tuleb ajaliselt järjestada erinevad ajaloolised sündmused. 

 

 

 

Eelmine EDUKA MÄNGU RETSEPT: TIIVULISED (WINGSPAN)
Järgmine Kogumiskaartide mängud - Mis need on?

Viimane kommentaar

Kommentaar vajab administraatori kinnitust enne avalikustamist.

* Kohustuslik väli