Jäta vahele
2021. aasta TOP mängud

2021. aasta TOP mängud

Vaatame ka sel korral tagasi möödunud aastale. Koondasime kokku Brain Gamesi poodides 2021. aastal enim müüdud mängud.

Sinu ees on populaarseimad lauamängud, mis seljataha jäänud aastal pälvisid enim mängusõprade tähelepanu. 

1. THE MIND + THE MIND EXTREME

Koostöömängud, mis lisaks põnevuse pakkumisele lisavad mängukäiku hulganisti segaduses pilke ja naeruturtsatusi, on "The Mind" ja "The Mind Extreme". Mängude eesmärgiks on kaasmängijate tajumine ning selle taju põhjal numbrite lauale õiges järjekorras asetada. Sealjuures ei tohi nad omavahel sõnagi rääkida. Kelle käes on järgmisena kaardikuhja sobiv kaart? Mäng, milles selgub kui osavad mõttelugejad olete. Iga vooruga saadakse rohkem kaarte kätte ja üksteise mõtete lugemine, muutub aina raskemaks. 

Kaardimängus "The Mind" laovad mängijad kaarte (numbrid 1-100) kasvavas järjekorras ühte kuhja. "The Mind Extreme" keeratakse mängule vunki juurde ja ühe hunniku asemele on laual kaks hunnikut - üks kasvav teine kahanev (numbrid 1-50). Juurde lisanduvad ka pimesi laotavad voorud.

Lauamäng. Kaardimäng The Mind. The Mind Extreme

2. CARCASSONNE

Maailmakuulus lauamäng, kus mängijad võtavad virnast ruudukujulisi kaarditükke ja panevad nendest kokku maastikku, ehitades linnu, põlde, maanteid ja kloostreid. Iga tüki asetamise järel võib mängija kuulutada linna, maantee, kloostri või põllu enda omaks, asetades sellele mängunupu.

Reeglid on väga lihtsad. Iga käik koosneb neljast lihtsast tegevusest - 1. võta mänguruut, 2. aseta see lauale, 3. soovi korral aseta sellele ruudule oma mängunupp ja 4. kogu punkte. Mängu lõpus võidab kõige rohkem punkte kogunud mängija. 

"Carcassonne" sobib kahele kuni viiele mängijale.

Mängule on rohkelt laiendeid, millega mängu veel sügavamaks ja põnevamaks teha.

Lauamäng Carcassonne

2022. aasta keskel ilmus ka spetsiaalselt lastele mõeldud versioon "Carcassonne Junior". Mängus säilib mänguruutude ja nuppude paigutamise mehaanika, aga seda lihtsustatud kujul - kõik ruudud sobivad omavahel kokku igast küljest ning ehitatakse ainult teelõike. Mängunuppe saavad kõik mängijad asetada kui mõni teelõik on lõpetatud. Nupud asetatakse teelõigul jooksvate laste piltidele - lapse riietuse värvile vastavat värvi mängunupp.

 

2. ILLUSION

Oma lihtsuses rohkelt südameid võitnud kaardimäng "Illusion" paneb proovile sinu visuaalse taju. Kas sa saad usaldada oma silmi? Kui suure osa kaardist antud värv moodustab? 

Igal käigul pead otsustama, kas kahelda terve kaardirea õigsuses või võtta kaardipakist uus kaart. Pärast uue kaardi võtmist pead selle lisama kaartide ritta. Noolekaart näitab millise värvi kogus peab kaartidel kasvama.

Kõlab lihtsalt? Proovi ise! Kas rohelist värvi on kõige vähem esimesel kaardil, natuke rohkem teisel kaardil.... kõige rohkem viimasel kaardil? Või on järjekord valesti saanud ritta?

Lauamäng. Kaardimäng Illusion

4. AINULT ÜKS

Lauamäng „Ainult üks“ on mõnus seltskonnamäng, kus kõik mängijad teevad koostööd, püüdes aidata kaasmängijal ära arvata müsteeriumsõna. 

Valige, kes teist asub esimesena sõna mõistatama. Sel mängijal tuleb tõmmata kaardipakist pimesi üks kaart ning öelda üks number. Valitud numbrile vastab kaardil üks sõna, mida teised mängijad püüavad sõbrale selgitada. Selleks kirjutavad nad tahvlile ühe sõna, mis seostub neile kaardil oleva sõnaga. Kui kõik on kirjutamise lõpetanud, avalikustavad sõnu kirjutanud mängijad need üksteisele. Kõik korduvad sõnad kõrvaldatakse mängust ja järele jäävad vaid kordumatud vihjed. Mängitakse 13 vooru, mängijad püüavad saada punkti iga vooru eest.

Lauamäng Ainult Üks 

5. SABOTEUR

Ülimalt populaarne seltskonnamäng "Saboteur", mis on juba aastaid mängijate lemmikuks. Kaardimäng täis võistlusvaimu ja ootamatuid üllatusi.

Te kehastute päkapikkudeks - kaevuriteks ja sabotöörideks. Kaevurid rajavad tunnelit stardikaardist lõpukaardini ja sabotöörid püüavad neid sel teekonnal takistada. Mängu käigus tekib rohkelt koomilisi situatsioone kui mängijad püüavad oma tegelikke plaane varjata ja veenda teisi oma heades kavatsustes.

Saadaval on lisaks mängulaiend "Saboteur 2" ning kahele mängijale mõeldud "Saboteur Duel" ja teistest pisut erinev lauamänguversioon "Saboteur Forest".

Lauamäng Saboteur

5. CATAN

Maailmakuulsas lauamängus Catan üritavad mängijad saada juhtivaks jõuks Catani saarel, ehitades külasid, linnu ja maanteid. Igal käigul veeretatakse täringuid, et määrata, milliseid ressursse saar toodab. Mängijad hangivad puitu, vilja, telliseid, lambaid või kive, et arendada oma tsivilisatsiooni ja koguda mängu võitmiseks punkte.

Lauamängu klassika, mille populaarsus ei rauge ning mis pakub mängurõõmu pikkadeks aastateks.

Lauamäng Catan

7. TIIVULISED

Üks silmapaistvamaid uustulijaid 2021. a oli “Tiivulised”. See hiljuti eesti keelde tõlgitud lauamäng on tõeline pärl! Mängu disain on imeilus, jupid kvaliteetsed ning tehniline teostus esmaklassiline. 

Tiivulisi saavad mängida koos nii strateegid, kes jahivad võitu, kui need, kes naudivad ilusate linnukeste meelitamist enda looduskaitsealale. Käigu jooksul võib teha ühte tegevust neljast seni, kuni jagub tegevuskuubikuid. Kogu erinevad linnukaarte, lisa need oma looduskaitsealale ja moodusta vägevaid kombinatsioonide ahelaid. Lennukaid mänguelamusi pakkuv mäng õpetab huvilistele linnuliikide kohta nii mõndagi.

Aasta alguses jõudis see mäng suurimas lauamängu Youtube kanalis “The Dice Tower” mängijate poolt nimetatud kõigi aegade lemmikmängude hulgas esikohale. Tasub mainida, et mäng ilmus alles 2019. aastal. Boardgamegeek.com peremängude edetabelis püsib see mäng juba väga pikka aega esikohal ja ei paista sealt niipea nihkuvat.

Mängu eestikeelse versiooni vastu oli tohutu huvi ning mäng on hetkel läbimüüdud. Juurde on mängu oodata 2022. a teises pooles.

Lauamäng Tiivulised

8. EXIT SARI

Täiesti põhjendatult leiab EXIT põgenemismängude sari üha enam austajaid. EXIT eestikeelsete mängude sarjas on hetkel neli mängu "Mahajäetud metsamaja""Salajane labor""Vaarao hauakamber" ja "Surnud mees Idaekspressis". Neist populaarseimad ning edetabelis esimesteks olid esmatutvujatele sobivaima tasemega "Mahajäetud metsamaja" ning "Salajane labor". Teised kaks on pisut raskema tasemega ning kerkisid küll müügitabelis kõrgele, aga leidsid tee ostukorvi enamasti neil, kes juba mängusarjaga tuttavad on.

Mängus tuleb piiratud aja jooksul põgeneda mõnest paigast ning teha selle nimel teiste mängijatega koostööd. Ühe mõistatuse vastus viib teise mõistatuseni.  Kui mõistatust ei õnnestu lahendada või jääd toppama, saab abi kolmest vihjekaardist: esimeselt leiad põgusaid, teiselt veidi täpsemaid vihjeid ning kolmandalt mõistatuse vastuse. Niisiis saavad mängijad ise valida, mil määral nad abi vajavad ja kasutada vastavalt kas ühte või mitut vihjekaarti. 

Lauamängud EXIT põgenemistoa mängud

9. OUTFOXED

Üks palavalt armastatumaid lastemänge on “Outfoxed”. Selles toredas mängus liigud sa vihjeid kogudes mööda mängulauda ning kasutad spetsiaalset asitõendikontrollijat, et kahtlusaluseid välistada. 

See on mõeldud lastele alates neljandast eluaastast, kuid seda on kahtlemata lõbus mängida kogu perel. Koostöömäng, mis tähendab, et keegi ei ole pettunud kui teisel mängijal hästi läheb. Mängijad võtavad endale kanadest detektiivide rolli, kes koguvad asitõendeid ja püüavad tabada kõikide rebaste seast tõelist pirukavarast. Kiirustage, sest maitsva küpsetisega rebane püüab põgeneda!

Lastemäng Lauamäng Outfoxed koostöömäng 

10. PANDEMIC

Pandeemiast ei saanud ka möödunud aastal me üle ega ümber ei päriselus ega lauamängumaailmas. Lauamäng “Pandemic” on suurepärane koostöömäng. Praegune olukord maailmas lisab mängule veel ühe tahu - milliseid otsuseid teed sina, kui viiruskolded plahvatavad järgemööda ning kontroll on kadumas? Kaunite juppidega reguleeritava raskusastmega päevakajaline mäng, kus saab kõik käigud teistega läbi arutada ning nii kaotusvalu kui võidurõõmu jagada.

Lauamäng koostöömäng Pandemic 


Meie valikus on tuhandeid mänge ning ühe aasta jooksul jõuab mängida nii palju põnevaid ja vingeid mänge, et me ei saa piirduda vaid kümne lemmiku nimetamisega. Seega mainime ära ka 11-20. koha saavutanud mängud.

11. 6.VÕTAB!

6.võtab! on alati hea valik neile, kes ei viitsi reeglite seletamisele liigselt aega kulutada.  Mängi kahekesi või aja seltskond kümnepealiseks. Mõlemad äärmused sobivad sellele mängule imeliselt. 

Püüa ära arvata, mida vastasmängijad mõtlevad ja ära pane oma kaarti ritta kuuendaks! 

Lauamäng kaardimäng 6.võtab  

12. MICROMACRO: KRIMILINN

2021. aastal parima lauamängu tiitliga pärjatud (Spield des Jahres 2021) "MicroMacro: Krimilinn" jõudis eestikeelsena müügile aasta lõpus ning sai koheselt ka läbimüüdud.

See on täiesti omanäoline mänguelamus, mis ei jäta kedagi külmaks. Mõeldud 1-4le mängijale ning pakub seega meelelahutust nii mõnusal koosviibimisel kui ka üksi kodus nuputamiseks. 

Mäng kujutab endas hiiglaslikku mustvalget linnakaarti ja 16 lahendamist vajavat kuriteojuhtumit. Mängijad hakkavad üheskoos kaardilt otsima vihjeid, jõudes tasapisi kuritööde lahendusteni. Detektiivitöö on lihtne kui leiad õige vihje!

Mäng on hetkel läbimüüdud, kuid kevadel on seda taas meie riiulitele oodata.

Lauamäng koostöömäng MicroMacro: krimilinn

13. CODENAMES

"Codenames" mängus on eesmärk aidata üksteisel leida laual olevate kaartide seast teie tiimile kuuluvad kaardid. Võistkond, kas võidab või kaotab koos. Luureülemad annavad kordamööda vihjeid. Vihje võib olla seotud mitme laual oleva sõnaga ja vihjeks tohib olla vaid üks sõna ning üks number. Vihjesõnal peaks olema tugev seos laual olevate kaartidega ning number täpsustab, mitme kaardi kohta vihje käib (nt "VESI 2"). Tiimikaaslased püüavad ära arvata, millistele kaartidele nende luureülem viitas. 

"Codenames" originaal versioonis antakse vihjeid SÕNAkaartide kohta.

Codenames mängusarjas leidub veel "Codenames Pictures", kus otsitakse vihjeid ja seoseid PILDIkaartide seast ning "Codenames Duet", mis on loodud kahekesi mängimiseks. Kordamööda antakse üksteisele ühesõnalisi vihjeid, samal ajal üritab teine mängija ära arvata laual olevat õiget sõna. 

Lauamäng Codenames 

14. PROFESSOR PUZZLE, MINI GAMES CLUB, TIKUTOOSIMÕISTATUS

Nagu ka kõikidel eelnevatel aastatel jõudsid ka 2021. a TOP 20 hulka minimängud ja nuputamisvigurid. Populaarseimad nende hulgast on "Professor Puzzle", "Mini Games Club" ja "Tikutoosimõistatus". Vahvad väikesed mõneeurosed erineva raskusastmega nuputamisvigurid ja mängud. 

Nuputamisvigurid tikutoosimõistatus, professor puzzle, mini games 

15. SMART GAMES IQ PUZZLER PRO

Smart Gamesi mängud on mõeldud neile, kes armastavad nuputamist. Smart Gamesi IQ seeria väikses ning kompaktses karbis on peidus reegliraamat (koos vastustega), mängujupid ning tundide viisi lõbu. Kui ees on pikem sõit või on lihtsalt õhtul igav, siis on väga hea valik võtta mäng, mille kergemad tasemed sobivad pere noorematele ning keerulisemad ka vanematele. 2021. a populaarseimaks Smart Gamesi IQ sarja mänguks osutus IQ Puzzler Pro.

SmartGames IQ puzzler pro

16. BLACK STORIES

Võrdselt populaarseks osutus möödunud aastal nii Black Stories sarja esimene väljaanne "Black Stories" kui lapsesõbralikumas vormis 8+ vanusele suunatud "Black Stories Junior: School Stories".

Mängujuht võtab kaardi ja loeb sellelt kõigile ette ühe sündmuse mõistatuse. Seejärel küsivad teised mängijad mängujuhilt küsimusi, millele saab vastata "jah" või "ei". Loo tagamaad teab vaid mängujuht, kes vastab küsimustele vastavalt eitavalt või jaatavalt või öeldes “pole oluline”. Nii püüavad mängijad mõistatust lahendada. Mängida saab kõikjal!

Mõnikord läheb see päris kiiresti: piisab vaid kahest-kolmest küsimust ja juba ollaksegi õigel teel. Kuid sageli kiristatakse ka hambaid mõne näiliselt lihtsa loo kallal.

Lisaks populaarsele originaal väljaandele on saadaval veel Black Stories versioonid: "Shit Happens", mis peidab endas uskumatud jaburad juhtumised, "Real Crime", mis toob sinuni tõestisündinud kuritegude maailma, "Epic Fails", kuhu on kokku koondatud hulganisti uskumatuid ebaõnnestumisi ning "Funny Death", milles peidavad end veidrad surmajuhtumid.

Lauamäng kaardimäng Black Stories. School Stories

17. SPEEDY ROLL

Üheks enimostetud lastemänguks oli ka sel aastal 2020. aasta parima lastemängu tiitliga pärjatud Leedu autori Urtis Šulinskase mäng "Speedy Roll". Selles veeretavad mängijad vahvat siilipalli, kogudes erinevaid sügissaaduseid ja liikudes nende abil mängulaual edasi. Mängu üks suurimaid eeliseid on see, et seda saab mängida nii siilide vahelise võistlusena kui ka koostöömänguna, kus kõik mängijad liiguvad ühe siilina, kes pageb rebase eest.

Lauamäng lastemäng Speedy Roll

18. BOHNANZA

"Bohnanza" on kaardimängude kaasaegne klassik. Mängus kasvatavad mängijad ube, koristavad saaki ja kauplevad teistega, et jõuda õnne ja varanduseni. See sobib suurepäraselt täiskasvanutele ja vanematele lastele, kes otsivad suhtlemisaspektiga strateegiamängu. Enda käigu ajal saab külvata ube ja saaki koristada, et punkte teenida. Kõige rohkem punkte teeninud mängija on võitja ning parim ubade kasvataja!

Lauamäng kaardimäng Bohnanza

19. LAMA

Suurtele UNO fännidele parim vaheldus on "LAMA"! Justkui edasiarendus maailmas suurt populaarsust saavutanud kaardimängust UNO. Selles mängus on numbrid 1-6 ning "LAMA" kaart. Kaarti saab hunnikule lisada, kui see on võrdne või ühe võrra suurem seal olevast kaardist. Enda käigukorra ajal saab mängija lisaks kaartide tõmbamisele või maha käimisele ka voorust lahkuda võttes kätte jäänud kaardid endale miinusteks (kõikidest kaartidest vabanedes saab miinuseid ära anda!). Mõnus, väike ning lõbus mäng!

Lauamäng kaardimäng LAMA 

20. SPLENDOR

Lauamängus "Splendor"  koguvad mängijad kalliskive, ostavad uusi kaarte ja üritavad saada renessansiaja kõige edukamaks kaupmeheks. 

Mängijad koguvad kalliskive, et rajada erinevaid ehitisi. Oma käigu ajal saab mängija võtta kas kolm erinevat värvi  žetooni, kaks ühesugust žetooni või osta kogutud žetoonide eest mõne rajatise kaart. Lühike, kergesti mõistetavate reeglite ja mõnusate mängukomponentidega ilus mäng, mis sobib iga asjaarmastaja mänguriiulisse!

Lauamäng Splendor

VÄÄRIVAD ÄRAMÄRKIMIST

Lisaks lauamängudele on meie valikus rohkelt erinevaid mängutarvikuid, kaardimänge, osavusmänge ja muud põnevat.

Meie enimmüüdud toodete hulgast leiab veel kogumiskaardimängud "Pokémon", "Magic: The Gathering", "Yu-Gi-Oh!"

Muidugi on üks kõige populaarsemaid tooteid meie valikus kaardikiled. Lauamängusõbrad hoolivad oma mängudest ja soovivad nende värsket välimust säilitada ning kaitsa oma lauamängude kaarte nii pillatud jookide, rasvaste näppude kui muude õnnetute juhtumite eest. Seega kaartide kaitsekiled leiab meie TOP toodete seast aastast aastasse. Enimostetud on "Arcane Tinmen" standrad ja medium suuruses kaitsekiled ning "Dragon Shield" läbipaistvad kaardikiled.

Ilmselt ei tule kellelegi, kes vähegi lastega kokku puutub, imestusena, et eelmise aasta üks populaarsemaid mänguasju oli "Pop it".

TCG Pokemon, kaardikiled Arcane tinmen, pop it

Kindlasti leidsid siit nimekirjast mitmeid endagi lemmikuid ja väga loodame, et jäi silma ka midagi uut ja põnevat, mida 2022. aastal proovida.

Mängulist aastat!

Eelmine 2020. aasta TOP mängud

Viimane kommentaar

Kommentaar vajab administraatori kinnitust enne avalikustamist.

* Kohustuslik väli